Agenda

Wandeling Boshuizerbergen en Op den Buus

Op 20 oktober organiseert KBO Overloon samen met IVN De Maasvallei een wandeling door De Boshuizerbergen en Op den Buus in Smakt.
do 20 oktober 2022 om 13:00 Overloon

De Boshuizerbergen zijn na de laatste ijstijd ontstaan als onderdeel van een groot heide- en stuifzandgebied in Noord-Limburg en Oost-Brabant. Het is ruim 190 ha groot en is deels eigendom van Limburgs Landschap.


Het gebied bestaat voornamelijk uit naaldbossen die werden aangeplant om het stuiven van het zand tegen te gaan. Vandaag de dag vind je er grote en kleinere open plekken waar het bos verjongt en inheemse soorten een kans krijgen. Het gebied heeft een fraaie kern van jeneverbesstruweel. Weinig planten kunnen de grote temperatuurverschillen, de droogte en het stuivende zand overleven. De jeneverbes prefereert juist dit milieu.

Ten noordoosten van de Boshuizerbergen ligt Op den Buus, een laaggelegen zone van broekbos, lage vennen en weilanden. Het gebied ligt in een voormalige Maasbedding. De weilanden werden tot 1996 voor landbouwdoeleinden gebruikt. Na de aankoop is de bovenlaag afgegraven en je vind er nu drassig grasland waar bijzondere planten groeien. Tijdens de wandeling hoor je meer over het gebied en wat je hier kunt aantreffen.


Verzamelen om 13.00 uur bij de Pit in Overloon. De wandeling begint om 13.30 uur vanaf de parkeerplaats Maasheeseweg 99, 5817 AA Smakt. Zorg voor stevige schoenen, want er zijn ongelijke paden bij. De wandeling is gratis en duurt ongeveer twee uur.

Voor info en aanmelden kun je terecht bij: Ben Verheijen, tel. 06-11115514, of bij Christine Hendriks, tel. 06-13180710.

Tags Rondleiding
Skyline