Agenda

Hoe staan de gevlochten heggen er bij

Een week na het NK Maasheggenvlechten kun je met een gids van IVN De Maasvallei op pad om het nieuwe vlechtwerk te bekijken.
zo 19 maart 2023 om 13:30 Oeffelt

Een week na het NK Maasheggenvlechten kun je met een gids van IVN De Maasvallei op pad om het nieuwe vlechtwerk te bekijken. Je ziet het resultaat van de noeste arbeid van de heggenvlechters. En je hoort hoe ze de hoog opgeschoten heggen hebben gevlochten volgens de overleveringsmethode van Oeffeltse vlechters. Op de route zie je recent vlechtwerk, maar ook dat van eerdere jaren.


Historisch gezien, is het vlechten van heggen in het noordelijke Maasheggengebied een agrarische activiteit die in de winter beoefend werd. Door boeren die hun eigen, over het algemeen kleine weiden, weer klaar maakten voor beweiding in het voorjaar. Veekerend dus. De heggen bestaan hoofdzakelijk uit meidoorns, in oudere heggen vind je ook andere struiken. Dit maakt het heggengebied ook interessant voor natuurbehoud en erkenning o.a. door Unesco.


Wanneer en waar: zondag 19 maart start om 13.30 vanaf Portaal de Vilt - Parkeerplaats tussen Beugen en Oeffelt. We struinen door weilanden en over paden die deels verhard en deels onverhard zijn. Laarzen of hoge wandelschoenen aanbevolen. De afstand is 3,5 km. Na afloop is er koffie/thee waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd. Aanmelden is noodzakelijk, liefst per e-mail: wim.van.lanen@tiscali.nl. Voor verdere inlichtingen kun je terecht bij Wim van Lanen, tel. 06-20427588.

Tags Rondleiding Outdoor Actief
Skyline