Keramiek in het Petershuis

Pieter Dirksen bij Schouwburg Cuijk

Orgeltoccata’s van Scheidemann tot Bach
zo 27 september 2020 om 16:00 Cuijk

Als je één orgelwerk moet noemen dat iedereen kent, dan is het de Toccata in d-klein van Johann Sebastian Bach. De eerste klanken van deze compositie worden al sinds begin vorige eeuw gebruikt om spannende momenten in films te onderstrepen, met als bekendste voorbeelden de Disneyfilm Fantasia en The Phantom of the Opera.


Pieter Dirksen, klavecinist en artistiek co-leider van Combattimento, speelt niet alleen dit beroemde werk, maar laat je ook kennismaken met de echo-toccata van Heinrich Scheidemann, de experimentele toccata’s van Michelangelo Rossi en Johann Caspar Kerll en de toccata’s in de fantasierijke stijl van Johann Jacob Froberger, Georg Muffat en Dietrich Buxtehude.     


Dirksen studeerde muziekwetenschap en promoveerde op de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Hij werkte mee aan de nieuwe uitgave van Bachs complete orgelmuziek bij Breitkopf & Härtel en is redactielid van het Bach-Jahrbuch. Als vaste organist van de Cuijkse Sint Martinuskerk is dit concert voor hem een thuiswedstrijd.

Tags Indoor Muziek
Skyline