Een lezing over Vleermuizen wordt georganiseerd door IVN de Groene Overlaat Cuijk
Hoewel vleermuizen voor sommigen griezels zijn, blijken het juist heel sociale dieren. Dieren ook, die heel nuttig zijn voor de natuur. Voor wie meer wil weten over het leven van de vleermuis organiseert IVN De Groene Overlaat Cuijk op woensdag 18 oktober een thema-avond over deze nachtdieren. Regionaal vleermuisdeskundige Carlo Wijnen, die zich al jaren verdiept in het leven van vleermuizen, verzorgt de lezing.
Aan de hand van foto’s schetst hij een beeld van het leven van de vleermuis; hij vertelt daarbij over het gedrag van de dieren, hun voedsel, winterslaap en ook over de bescherming van de soort. Hij zal zeker ook stilstaan bij de zogenaamde ‘echolocatie’ die vleermuizen gebruiken om zich beter te kunnen oriënteren in het donker. Echolocatie is het vermogen om voorwerpen te lokaliseren door zelf geluid uit te zenden, en te luisteren naar de echo die wordt ontvangen.
Vleermuizen zijn voor veel mensen enge beesten waar men bang voor is. Sommige mensen vinden vleermuizen zelfs angstaanjagend. Ook doen verhalen de ronde dat vleermuizen per ongeluk in het haar van mensen vast komen zitten. Wat denk je van de claim dat vleermuizen verspreiders van ziektekiemen, dus ziektes zijn en het bloed van zoogdieren drinken. Best spannende beestjes, die vleermuizen.
Wat veel mensen niet weten is, dat vleermuizen sociale dieren zijn die heel belangrijk zijn voor de natuur bijvoorbeeld omdat zij veel insecten eten, tot wel 3000 muggen per nacht. Misschien komen we nog iets te weten over soorten die (redelijk) nieuw zijn in Nederland.
Benieuwd wat er nou eigenlijk waar en niet waar is over de verhalen die de ronde doen over vleermuizen? Kom dan naar de lezing.
De lezing is in ons eigen domein; De Kloosterhof, Grotestraat 14 in Beers op woensdag 18 oktober en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Voor de liefhebber is er koffie en thee. Geef je even op als je van plan bent te komen: lezingen@ivn-cuijk.nl