Keramiek in het Petershuis

Excursie door Raamdal Grave

Met IVN Grave
zo 16 februari 2020 om 13:45 Mill

Op zondag 16 februari organiseert IVN Grave, samen met Waterschap Aa en Maas een zogenaamde doorstapwandeling door het Raamdal. Tijdens deze wandeling van ca 5 km (duur circa 2,5 uur) nemen IVN-natuurgidsen, samen met Jan Derks en Joost Rooijakkers, beiden werkzaam bij waterschap Aa en Maas in District Raam, de wandelaars  mee in De verborgen Raamvallei. Daar geven ze op een aantal plaatsen uitleg over de concrete plannen om het watersysteem toekomstbestendig te maken. Startplaats: Landgoed Tongelaar, parkeerplaats splitsing Hoogedijk/Vaardijk in Mill. Verzamelen 13.45 uur, vertrek 14.00 uur.


Waterschap Aa en Maas gaat van de Lage Raam een meer natuurlijke beek maken. Tegelijkertijd liggen er langs de beek veel landbouwgronden waarvoor een robuust watersysteem gunstig is. Dit houdt in dat er goed ingespeeld moet kunnen worden op peilschommelingen als gevolg van klimaatverandering. Ofwel, voldoende water bij droogte en niet teveel water bij flinke buien. Daarom wordt de beek anders ingericht. Hij wordt iets smaller en er komt aan beide zijden een brede natuurstrook langs. Deze natuurstrook wordt ingericht als een moeraszone, waar amfibieën en insecten hun leefgebied kunnen vinden. Tegelijkertijd dient deze natuurstrook als overstromingsvlakte om het water bij piekbuien goed af te kunnen voeren. Ook wordt de Lage Raam meer beleefbaar gemaakt zodat iedereen kan genieten van het water en de natuur. Tijdens de wandeling wordt het gebiedsplan Raamvallei op een aantal plaatsen toegelicht.


Deelname aan de wandeling is gratis. Tip: trek wandelschoenen aan.


Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen ze door de natuur in de harten van mensen te brengen. IVN Grave, één van de 170 (vrijwilligers-)afdelingen, laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Ze doet dat door het organiseren van natuuractiviteiten, lezingen, jeugd- en jongerenactiviteiten, voorlichting op scholen en meer. Kijk voor uitgebreide informatie op de website van IVN.


Tags Outdoor Actief
Skyline