Al fietsend de oorlog herinneren

Wings of Freedom

Aircrashroute verbindt Duitsland en Nederland

Wie graag fietst én meer te weten wil komen over de Tweede Wereldoorlog heeft er vier interessante routes bij. Routes waarbij je niet alleen geniet van de mooie natuur van deze regio maar ook nog meer te weten komt over de vliegtuigen die zijn neergestort of een noodlanding hebben gemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, de zogenaamde 'crashlocaties'. 

Aircrash

De routes, variërend in lengte tussen 30 en 40 kilometer, leiden langs 28 crashlocaties, die zichtbaar zijn door borden met achtergrondinformatie over het type vliegtuig, de bemanning en de oorzaak van het neerstorten of de noodlanding. Bij een van de crashlocaties aan de ontginningsweg in Nieuw Bergen is een monument geplaatst dat ons herinnert aan de gebeurtenissen. Het is ontworpen door Jan Driessen en gemaakt door Juul Baltussen. Het heeft de vorm van een vleugel van de Britse Lancaster-bommenwerper met het registratienummer 'ED449'. Deze werd 12 maart 1943 door een Duitse nachtjager neergehaald. Een van de vleugels bleef na de crash op deze plek in het zand van de Maasduinen staan. Alle bemanningsleden kwamen om het leven. Het monument is een van de mogelijke startpunten van de fietsroute, die de daarbij passende naam 'Wings of Freedom' kreeg.

De routes en meer info

Handig aan de routes is dat ze gebruik maken van het fietsknooppuntennetwerk zowel aan de Duitse als Nederlandse kant van de grens. De folder over de Aircrashroute Wings of Freedom is verkrijgbaar bij de Tourist Info en is ook de te downloaden via www.archiefwell.nl.

Het project Wings of Freedom is een initiatief van de Werkgroep Wings of Freedom en is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rabobank, Provincie Limburg, Gemeente Weeze (Duitsland), Gemeente Gennep, Gemeente Mook en Middelaar en Gemeente Bergen.

 

 

Skyline