Kunst voor de gemeenschap!

Maandag 03 juli 2023

Peter Roovers (1902-1993) en Kasteel Heijen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beeldhouwer Peter kocht het kasteel in 1948 en nam zijn intrek in het vervallen gebouw. Later omschrijft hij Kasteel Heijen als zijn belangrijkste levenswerk; door de jaren heen knapte hij het met zorg op. Een centrale-verwarmingssysteem op gas werd betaald aan Limagas Maastricht met kunst: drie bronzen bustes aan elkaar van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

EXPOSITIE

Vanaf 9 juli is in Museum Het Petershuis een expositie over het werk van Peter Roovers te zien: 'Decor voor de samenleving'. Voor hem had kunst een uitgesproken sociale functie, soms als protest tegen maatschappelijke toestanden, of als een uiting van agressie, maar ook als verrijking van de geest. "Wat de grote lijn betreft richt ik me naar, en voel ik me gebonden aan, de gemeenschap. Ik tracht in mijn werken, die van blijvende aard moeten zijn, die elementen ten grondslag te leggen, welke in de geschiedenis der kunst hun houdbaarheid en bestaansrecht hebben bewezen. Kunst moet niet dat verhevene zijn. Kunst gebaseerd op vakmanschap dat plezier geeft; niet iedere student aan een kunstacademie hoeft een kunstenaar met een grote K te worden.”

Klik hier voor alle info over de expositie.

BIOGRAFIE

Wil je meer weten over het leven van Peter Roovers? Hier lees je een uitgebreide biografie. Op donderdag 13 juli is er bij BiblioPlus een lezing over het leven en werk van Peter Roovers: klik hier voor alle info en gratis aanmelden.

OPENSTELLING KASTEEL

22 juli en 19 augustus: 11.00-16.00 kun je een kijkje nemen in het atelier van Peter Roovers in kasteel Huys Heijen.

Gedurende de expositie houdt biograaf Leo Ewals enkele lezingen. Voor actuele informatie over deze activiteiten en data: zie de website van Museum Het Petershuis. De expositie gaat vergezeld met de biografie Peter Roovers – Een decor voor de samenleving door Leo Ewals.

 

Wisselexpostie bij museum Het Petershuis: 9 juli - 10 september 2023

Lezing bij BiblioPlus Gennep: 13 juli 20.00-21.30 uur

Openstelling atelier in kasteel Huys Heijen: 22 juli en 19 augustus 11.00 - 16.00 uur

 

 

Skyline