Wat je niet mag missen!

Maandag 08 juli 2024

Gennep is een charmant vestingstadje in het noordelijkste puntje van de provincie Limburg. Nijmegen ligt op 20 km afstand, Venlo is ietsje verder en Kleef en Goch in Duitsland liggen er beide iets meer dan 15 km vandaan. De naam Gennep is afgeleid van het Keltische 'Ganapja'. Dit betekent 'plaats waar twee wateren samenkomen' en het verwijst daarmee naar de locatie van Gennep, idyllisch gelegen tussen de Maas en de Niers.

Gennep is een bezoek meer dan waard! De historie en de prachtige oude panden. Het gezellige centrum met leuke winkeltjes en goede horecazaken. De rivieren, heuvels, bos en hei. Er is hier veel te zien en te beleven. Maar wat mag je echt niet missen als je in Gennep bent?

1. BIJZONDER

In het historische centrum vind je allemaal bijzondere speciaalzaken, boutiques en unieke winkels. De meeste zaken zijn in de Spoorstraat en de Zandstraat en in één van de meest pittoreske straatjes van de regio: de  Niersstraat. Geniet van een drankje bij de gezellige cafés, ga uitgebreid ontbijten of lunchen bij de fijne lunch- en koffiehuizen en proef de heerlijke gerechten bij de verschillende mooie restaurants. Je bent van harte welkom om binnen plaats te nemen of op één van de vele terrasjes. Laat je onderdompelen in de Limburgse gastvrijheid!

2. SLAPEN

Overnachten kun je op veel speciale plekken. Wat dacht je van een tipi met hottub? Of  een yurt met sauna? Camperplekken in het groen? Ruime kampeerplaatsen en zwemmen in het meer? Lekker slapen in een lodge bij Center Parcs Het Heijderbos? Of riant in een hotel of Bed & Breakfast met een ontbijtje erbij? In de rustige regio slaap je overal als een roos!

3. HET STADHUIS

Hier kun je niet omheen. Het Stadhuis van +/- 1620 staat prominent op de Markt in het centrum. Met haar rode luiken, sierlijke torens en fijne klokkenspel is dit markante gebouw iets wat je niet kunt en mag missen. Het is niet meer in gebruik als Gemeentehuis maar nog steeds heel belangrijk. Tourist Info Gennep is gevestigd op de benedenverdieping (tijdelijk op Zandstraat 31 ivm een kleine verbouwing), in de kelder liggen archeologische vondsten en in de raadszaal boven worden raadsvergaderingen gehouden en heel regelmatig huwelijken gesloten.

4. MARTINUSTOREN

De kerk die bij de Martinustoren hoorde is in WO II vernield maar de toren bleef ongeschonden. Alleen het windhaantje werd er vanaf geschoten. De toren is ingericht als museum, met op elke verdieping interessante verhalen en/of filmpjes. Op de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht over Gennep en de omliggende natuur. 

5. HET PETERSHUIS

In één van de twee oudste gebouwen van Gennep is Museum Het Petershuis gevestigd. Vanaf de Markt zie je rechts naast het Stadhuis dit mooie historische witte pand. Voorheen pakhuis, daarna woning en bij testament geschonken aan de Gennepse gemeenschap door professor Johan Peters., vandaar de naam. Het Petershuis stelt archeologische vondsten, info over het spoor en het ‘Duits Lijntje’ en hedendaagse kunst uit de regio tentoon. Daarnaast zijn er ook wisseltentoonstellingen met telkens weer een ander thema. De entree is gratis.

6. KERAMIEKMUUR

Gennep en omgeving hebben al sinds de Romeinse tijd een rijke historie aan keramisten en pottenbakkers. Klei werd gewonnen uit de rivieroevers in de buurt en gebruikt om de mooiste vazen, schalen en bekers te vervaardigen. Als eerbetoon zijn de meest iconische Gennepse gebouwen in klei uitgevoerd als miniatuur en tentoongesteld in de Keramiekmuur aan het Jan Lindersplein. Bezoek ook de jaarlijkse internationale Keramisto keramiekmarkt, elk jaar in september.

7. BEDRIEGERTJES

Op het Jan Lindersplein kun je lekker uitrusten. Grote banken bieden plaats aan hele families om relaxed hun broodje te eten. Of lekker af te koelen bij de bedriegertjes! Rondom deze bedrieglijke fonteintjes zie je de eerste regels van het Genneps volkslied. Binnen de tekst ligt een cortenstalen plaat, waarin de belegering staat uitgebeeld van de burcht het Genneper Huys in 1641. Voorzichtig naar de afbeeldingen kijken, je zou wel eens verrast kunnen worden door het omhoogschietende water!

8. LOC 94

Niet ver van de plek waar vroeger Station Gennep was staat Loc 94 op een talud. Deze stoomlocomotief uit 1921 herinnert aan de tijd dat Gennep middelpunt was van het ‘Duits lijntje’, de spoorlijn Boxtel-Wesel, deel van de spoorverbinding Londen-Berlijn-St. Petersburg. In Gennep waren hoofdkantoor en reparatiewerkplaats van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) gevestigd.

9. MOZAIEKPLEIN

Achter het Stadhuis loop je zo het Ellen Hoffmannplein op. Dit bijzondere mozaïekplein tussen het gemeentehuis en de bibliotheek is vernoemd naar een Joodse inwoonster van Gennep die omkwam tijdens WO II. Het kleurrijke plein met mozaïekvijver drukt het verlangen uit naar een vredige wereld. Ga even bij de vijver zitten en laat de historie en betekenis tot je doordringen.

10. PROTESTANTSE KERK

Opvallend aan de Markt is de prachtige Protestantse kerk. Hoewel het zuiden van ons land vooral katholiek was vonden protestanten die in opstand waren gekomen tegen de Spaanse koning een geliefd toevluchtsoord in het neutrale Gennep. In 1571 stichtten de protestanten de ‘Hollandische Flüchtlingsgemeinde’ in Gennep met in 1671 een eigen kerkgebouw. Op bepaalde tijden kun je de kerk ook van binnen bekijken.

11. OOIEVAARS

Als je in Gennep over het knusse marktplein loopt of lekker geniet op één van de terrasjes, vergeet dan niet even naar boven te kijken. Bovenop het historische stadhuis klepperen de ooievaars al zo'n twintig jaar vrolijke deuntjes. Het nest ligt mooi hoog en het nabijgelegen waterrijke natuurgebied zorgt voor voldoende voedsel. Soms genieten ze wat langer van de gastvrijheid in Gennep en blijven ze overwinteren. In het voorjaar broeden ze, waarna gemiddeld drie jongen uitvliegen. Op www.visitgennep.nl kun je de ooievaars via de webcam volgen.

Gennep heeft wat met ooievaars... Als je Gennep nadert vanaf de Maasbrug of de rondweg N271 kom je drie coole grote ooievaars tegen die op de rotonde staan. Ze heten alle bezoekers van harte welkom!

12. DE MARKT

Het plein waar ook het Stadhuis, de Protestantse kerk en andere mooie historische panden staan is een plaatje, mede door de gezellige terrasjes. Maar er is nog meer te zien, want ook de Stadspomp van Gennep prijkt al sinds jaar en dag voor het Stadhuis. De pomp met drinkbaar water herinnert aan vroegere tijden. Het merendeel van de burgers was toen aangewezen op de openbare pompen in het stadje voor hun water.

Midden op de Markt is de originele put te bekijken door een sterke glasplaat. Hierdoor krijg je een indruk van de omvang en diepte van de put. Aan de rand liggen allerlei archeologische uitgestald.

13. DE NIERS

Vlak bij het centrum ligt Nederlands' snelst stromende rivier: de Niers. Op de meanderende Niers kun je kanoën, suppen en lekker dobberen op je floatie. Geniet van de tocht tussen de weilanden, de koeien en de natuur. Wandel over de Niersvlonder en door de Niersvallei en spot veel verschillende vogels.

14. HET GENNEPER HUYS

Burcht het Genneper Huys stamt vermoedelijk uit 900 n.C. en gedeeltes van de ruïne, de kroonwerken en de grachten zijn beter zichtbaar gemaakt voor het publiek. In het volkslied van Gennep wordt de vesting nog altijd bezongen. Kunstenaar Salomon van Ruysdael maakte drie schilderijen van de burcht, waarvan er één in het Louvre in Parijs hangt. Leuk om een fiets- of wandeltocht naar deze bijzondere plek even buiten Gennep te maken.

15. WANDEL- EN FIETSROUTES

Check vooral ook de mooie fiets- en wandelroutes. Je kunt in Gennep en directe omgeving vele afwisselende kilometers maken, te voet of op de fiets. Je komt dan meteen langs veel van de niet te missen Gennepse iconen die hierboven genoemd zijn. En ook voor een korter tochtje met kids vind je allemaal leuke routes!

Wil je Gennep bezoeken? Kijk op www.visitgennep.nl, bezoek Tourist Info Gennep (tijdelijk op Zandstraat 31) of boek een Stadswandeling met Gids.

Skyline