Wat gebeurde er 77 jaar geleden bij de Niers?

Vrijdag 11 februari 2022

Je zou het niet zeggen als je de vredig stromende Niers nu ziet, maar exact 77 jaar geleden was de Niers het strijdtoneel  waar de Britse 51st Highland Division vocht voor onze vrijheid. Niet iedereen overleefde dit. Als eerbetoon werd de 'Niersbrug' later werd omgedoopt tot 'Highlanderbridge'.

'Er werd besloten om tijdens die stille nacht (10 op 11 febr.) met bootjes de Niers -die door de hevige regenval erg breed was geworden- over te steken, waarbij de westelijke wind in het voordeel was van de aanvallers. De aanvallers hoorden de Duitsers wèl, andersom niet. Major Donald Beales kreeg de opdracht om als eerste vanaf 23.00 uur in de avond van zaterdag 10 februari met zijn D-Company de Niers over te steken en een bruggenhoofd te vormen. Lieutenant Crockett en zijn peloton zouden zich met de stroom mee, ongeveer 300 meter laten afzakken richting Maas om op de linker Niersoever aan land te gaan. Zonder tegenstoot gingen zij aan wal maar werden toch opgemerkt door een Duitse patrouille..

Lees er hier alles over: 

https://cultuurbehoudmilsbeek.nl/boeken/oorlogsherinneringen/hfst-29-tm-42/hoofdstuk-42-de-bevrijding-van-milsbeek-en-gennep

Bron: Cultuurbehoud Milsbeek

Foto: Gennepnu.nl

Skyline