Protestantse Kerk open voor bezoek

Vrijdag 13 mei 2022

Vanaf nu tot en met 11 september 2022 is de monumentale kerk van de protestantse gemeente Gennep aan de Markt weer iedere zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur open voor publiek. Inwoners van de gemeente Gennep en bezoekers van onze mooie Niersgemeente zijn van harte welkom om hier een kijkje te nemen. Er is altijd een gastheer of-vrouw aanwezig die graag meer vertelt over de bijzondere geschiedenis van deze protestantse gemeente.

De protestantse gemeente van Gennep is de oudste zelfstandige protestantse gemeente van Nederland. Vanaf 1535 streken de eerste geloofsvluchtelingen uit Nederland, België en Frankrijk in deze regio neer. Gennep lag in het toenmalige hertogdom Kleef, waar geloofsvrijheid heerste. De protestantse kerk van Gennep is de oudste kerk in Nederland die met eigen middelen tussen 1661-1663 werd gebouwd. Het is dus niet een voormalige rooms-katholieke kerk die na de Beeldenstorm aan de katholieke eredienst onttrokken is.

De culturele stichting Johannes Engelen organiseert activiteiten om financiële ondersteuning te bieden ten behoeve van behoud en onderhoud van het monumentale pand aan de Markt in Gennep. De kerk is vrij toegankelijk, een vrijwillige gift is natuurlijk altijd welkom. Tijdens de open zaterdagen is er een bescheiden tweedehands boekenmarkt. Koop je een mooi boek voor een leuke prijs, dan steun je de stichting in haar activiteiten voor het behoud van het historische kerkgebouw!

Bron: Frans Thonen

Protestantse Kerk 

Markt 3

6591 BZ Gennep

 

Skyline