Limburgse Vlaai!

Maandag 15 januari 2024

Vanaf maandag 22 januari wordt de Limburgse Vlaai officieel door de Europese Unie als beschermd streekproduct erkend. En daar zijn de Limburgse bakkers ontzettend blij mee, want de Limburgse vlaai is toch een beetje het uithangbord van onze provincie.

De erkenning betekent dat de Limburgse vlaai een BGA-label, een Beschermde Geografische Aanduiding, krijgt. Daardoor mogen alleen bakkers binnen Nederlands- en Belgisch-Limburg de vlaai verkopen onder de noemer 'Limburgse vlaai'.

DOSSIER PER VLAAI

En dat is niet het enige. De vlaai moet namelijk ook aan een aantal voorwaarden voldoen om een Limburgse vlaai genoemd te mogen worden. Voor elke vlaai is een apart dossier gemaakt. Dit gebeurde in samenspraak met de Belgische collega's. Daarom heeft het ook een tijdje geduurd. Alle neuzen moesten dezelfde kant op staan om tot een waardig product te komen.

STRENGE VOORWAARDEN

Daarnaast gelden enkele overkoepelende voorwaarden. Zo moet een Limburgse vlaai gebakken zijn op Belgisch- of Nederlands-Limburgs grondgebied, moet de diameter minimaal 10 centimeter en maximaal 30 centimeter zijn en moet de bodem gemaakt zijn van gistdeeg. Bovendien mag de bodem maximaal 1 centimeter dik zijn. En de lijst wordt nog langer: de vulling mag bestaan uit pudding, fruit, griesmeelpap of rijst en moet eveneens als de toplaag meegebakken worden. Tot slot moet een vlaaipunt uit de hand te eten zijn. Maar je mag het natuurlijk gewoon lekker met een vorkje eten in een gezellig café of restaurant, of geniet thuis van de heerlijkste limburgse vlaaien! 

Foto: vlaai met een lekker warm drankje bij De Stadsherberg.

Limburge vlaaien van Bakker Arts; kijk hier

Skyline