Wie was Ellen Hoffmann?

Dinsdag 17 januari 2023

Het Ellen Hoffmannplein in Gennep; inwoners van onze gemeente kennen de plek tussen de bibliotheek en het gemeentekantoor in het centrum wel. Maar wie was Ellen Hoffmann en hoe is haar lot verbonden met een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Gennep?

SPOORSTRAAT 123

Ellen Hoffmann werd geboren op 11 januari 1919 in Goch als dochter van Kurt Albert Hoffmann en Anna Koopmann. Op 21 januari 1939 trouwde ze met Arthur van Leeuwen en kwam ze in Gennep op Spoorstraat 123 te wonen, waar nu restaurant La Bella gevestigd is. 

BERLIJN

In april 1943 beval de Ortskommandant dat alle Gennepse joden op het station van Gennep moesten zijn en van daaruit naar het concentratiekamp in Vught zouden worden overgebracht. Ellen Hoffmann en haar gezin stonden ook op deze deportatielijst. Ze dook onder in Berlijn bij haar zus Hannie, maar werd verraden en naar diverse concentratiekampen gestuurd, waaronder Theresienstadt, Auschwitz en Bergen-Belsen. Uiteindelijk is Ellen Hoffmann gestorven op 18-10-1944, vermoedelijk is zij doodgeschoten. Ze werd slechts 26 jaar oud.

Je leest hier meer over de Gennepse Joden en de totstandkoming van dit bijzondere mozaïekplein:

http://www.visitgennep.nl/ontdek/gennep-cultuur/ellen-hoffmannplein/

Ellen Hoffmannplein

6591 BX, Gennep

Foto: De Gelderlander/Theo Peeters

Skyline