Nieuwe Centrummanager!

Donderdag 18 april 2024

Sinds eind november 2023 heeft Gennep een nieuwe enthousiaste centrummanager. Sjoerd van Heijster uit Venlo is namens de BIZ (Bedrijven Investerings Zone) de verbindende schakel tussen de ondernemers, de gemeente en vastgoedeigenaren in hartje Gennep.

Waarschijnlijk heb je Sjoerd al eens gezien in het centrum, want hij is daar elke woensdag aanwezig. Woensdag 24 april in de ochtend organiseert hij voor de ondernemers van BIZ Centrum Gennep een koffie uurtje in de nieuwe winkel van Norbert de Haan van Replay Toys. Tijdens dit uurtje kunnen ervaringen uitgewisseld worden en kan men kennismaken en bijpraten. Het doel is een nog aantrekkelijker, veiliger en gezelliger centrum creëren waar je fijn kunt winkelen, wonen en werken!

Wie is Sjoerd eigenlijk?
Sjoerd vertelt: “Ik ben geboren in Venlo en via omwegen (studie en woonachtig in Den Bosch, Eindhoven en Maastricht) weer terug in deze mooie Noord-Limburgse plaats aan de Maas. Daar woon ik nu met mijn gezin (vrouw en 2 zoons), in de dorpskern van Hout-Blerick om precies te zijn."


Wat is je ervaring als centrummanager?
Sjoerd: “In 2010 heb ik mijn eigen bedrijf opgestart in de marketing communicatie: van strategische plannen tot praktische uitvoering van huisstijldragers. Creatief en ondernemend als ik ben, werd ik vanaf 2016 kwartiermaker en later centrummanager in stadsdeel Blerick. Daar ontdekte ik het geweldige vak van centrummanagement. In 2019 volgde ik de opleiding aan de Centrum Management Academy van INRetail in Zeist. 2 jaar later volgde ik vervolgens de verdiepende leergang centrummanagement van Stichting Clok. In 2023 richtte ik Centrum Platform Limburg op, waar alle Limburgse centrumprofessionals kennis en ervaring met elkaar delen. En onlangs werd ik lid van het landelijk kernteam centrumprofessionals. Inmiddels ben ik centrummanager in Blerick (vanaf 2018), regisseur binnenstad in Weert (vanaf 2022) en uiteraard centrummanager van het mooie Gennep (vanaf 2023). Hier ben ik iedere woensdag te vinden (en daarbuiten uiteraard ook bereikbaar op andere dagen)."

Waar kunnen de ondernemers en/of bewoners je voor aanspreken?
"In een centrummanager wordt vaak het schaap met de 5 poten gezocht: Een alleskunner, iemand die de openbare ruimte aankleedt, de leegstand opvult, ondernemers begeleidt, communicatie en promotie voor het gebied doet. En dat op ieder niveau: van strategie tot uitvoering. Maar de ene centrummanager is de andere niet. Mijn kwaliteiten liggen op het gebied van aanjagen, verbinden en enthousiasmeren. Dat kan op diverse vlakken. Ik vind het vooral belangrijk dat de ondernemers als collectief naar buiten treden en dat de lijntjes met o.a. vastgoed, gemeente, bewoners en andere betrokkenen in het centrum goed en kort zijn, met respect voor ieders individueel belang."

Wat is het voordeel van het hebben van een centrummanager?
"Als centrummanager heb je een neutrale rol die zonder eigen belang voor het collectief werkt. En dat heeft voordelen. Zo kun je zaken vanuit verschillend perspectief bekijken en kun je afstand nemen om naar het grote geheel en het gedeelde belang te kijken. Soms betekent het ook een minder leuke boodschap, daar loop ik niet voor weg. Met gedragen visie en een gezonde dosis ambitie werk ik aan de toekomstbestendigheid en aantrekkelijkheid van Gennep."

Wat zijn zoal je taken en toegevoegde waarde?
"Ik ben voor alle stakeholders in het gebied aanspreekpunt. Daarbij hou ik me bijvoorbeeld niet bezig met het ophangen van slingers, maar kijk en denk ik wel mee over de programmering van activiteiten door het jaar heen. De begroting en plannen van het BIZ bestuur zijn daarbij leidend. Het grote voordeel van een BIZ in de binnenstad van Gennep is dat iedere ondernemer mee doet en meebetaalt, van landelijke keten tot lokale zelfstandige. Er zijn geen zogenaamde freeriders zoals vroeger wel het geval was. Het is en blijft echter wel de verantwoordelijkheid van alle ondernemers om bij te dragen aan het gebied. Het BIZ bestuur let vooral op de financiën en houdt de lat langs de begroting en de uitvoering. Het jaarplan wordt jaarlijks door de leden goedgekeurd tijdens de ALV. Daar heeft iedereen een rol in."

Sjoerd besluit: "Maar let op; iedere ondernemer kent ook zijn eigen uitdagingen. En daar is men druk mee. Denk aan de tijd dat de blauwe brieven versneld in de bus vielen na Corona, aan de energiecrisis, aan de schaarste van producten sinds de oorlog in Oekraïne, aan de toenemende druk van online, aan de personeelskrapte, et cetera. Genoeg zorgen achter de brede glimlach in de deuropening. En daar probeer ik met raad en daad het collectief van ondernemers bij te staan en zet ik in op de professionalisering van "het Binnenstadsbedrijf" Centrum Gennep.”

Wil je contact opnemen met Sjoerd?

Stuur een mailtje naar centrummanager@bizgennep.nl en je hebt binnen een paar uur reactie, altijd!

Skyline