Opdat wij niet vergeten.

Vrijdag 26 april 2024

Twee minuten zijn we stil. Lest we forget.

Zaterdag 4 mei 2024 is de Nationale Dodenherdenking. In Gennep wordt hierbij stilgestaan op het Vrijheidsplein bij het beeld de Barmhartige Samaritaan bij de Highlander Bridge (Niersbrug).

SLACHTOFFERS

Jaarlijks staan we met z’n allen in heel Nederland klaar om de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogssituaties en vredesmissies nadien te herdenken. Het standbeeld “De Barmhartige Samaritaan” in Gennep is ter nagedachtenis aan degenen die voor onze vrijheid hebben gevochten, alsmede voor alle oorlogsslachtoffers en de Gennepse slachtoffers.

GEDENKTEKEN

Het Oost-Indië gedenkteken is er bijgekomen voor de Gennepse slachtoffers van de politionele acties in Nederlands-Indië. Na de oorlog was er een burger-initiatief om een oorlogsmonument op te richten. In eerste instantie was de bedoeling om een verzetsmonument op te richten, maar het werd een algemeen oorlogsmonument, gemaakt door beeldhouwer Jac Maris. Een actie onder de bevolking zorgde voor de bekostiging. In 1953 werd het monument “De Barmhartige Samaritaan” onthuld en werden de namen van de Gennepse gevallenen ingemetseld in de sokkel.

Beelden hiervan zijn terug te vinden op www.gennepnu.nl (tekst: Harm Teunissen).

HOLOCAUST MONUMENT

Het Holocaust-monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de 22 Joodse Gennepenaren die werden gedeporteerd en vermoord. 22 silhouetten ontworpen door Mirso Bajramovic uit cortenstaal als afsluiting van een project van de Stichting Monarch. In februari van dit jaar is een loot van de Anne Frankboom uit Amsterdam geplant, vorige maand is het plein uitgebreid met het Veteranen Anjerperk met het Veteranenlogo. Een verrijking voor het Vrijheidsplein en voor de nabestaanden.

HIGHLANDER BRIDGE

We staan ook stil bij degenen die het leven lieten bij de bevrijding van Gennep. Hun namen staan op de plaquette op het plein. De Highlanderbridge is vernoemd naar de 51st Scottish Highland Division.

PROGRAMMA

Zaterdag 4 mei a.s. om 19.30 uur zullen weer veel mensen klaarstaan bij het Stadhuis op de Markt in Gennep om van daaruit door de Niersstraat te wandelen naar het Vrijheidsplein waar bij het beeld De Barmhartige Samaritaan een korte ingetogen herdenking plaats zal vinden met daarin uiteraard de 2 minuten stilte uit respect. Voor hen die slecht ter been zijn, zij kunnen zich rond 19.45 uur op het plein verzamelen. Er is een beperkt aantal zitplaatsen.

Na het welkomstwoord zal een gedicht worden voorgedragen. Aansluitend zal “Het Taptoesignaal”, een eresaluut aan de gesneuvelde soldaten, door Gerald Jaspers ten gehore worden gebracht. Om 20.00 uur zullen er 2 minuten stilte in acht worden genomen waarna het Genneps Vocaal Ensemble het Wilhelmus ten gehore zal brengen. Er zal een krans worden gelegd bij het standbeeld De Barmhartige Samaritaan. Bloemstukken worden gelegd bij het Oost-Indië gedenkteken en bij het Holocaust-monument.

Hierna volgt een kort programma met een toepasselijk verhaal en een dankwoord, waarna het Genneps Vocaal Ensemble het Genneps Volkslied zal zingen. Voor belangstellenden is er de mogelijkheid na de herdenking een bloem te leggen. De bloemen zullen worden uitgedeeld voor aanvang van de herdenking.

Na de herdenking kunnen deze bloemen door de aanwezigen bij één van de monumenten gelegd worden.

U mag ook zelf een bloem meebrengen. Dit jaar zullen er wederom wat banken geplaatst worden voor de ouderen onder ons, zodat zij de herdenking ook bij kunnen wonen. Iedereen is welkom, om in verbondenheid samen te zijn en hen te herdenken die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Dodenherdenking | zaterdag 4 mei 2024 | 19.30 uur vanaf het Stadhuis in Gennep

Skyline