Wandelen

De kers op de taart van het Pieterpad!
Een clubje dames uit Amsterdam zitten aan tafel bij Hotel de Kroon. Het zijn Pieterpadwandelaars. Hoe ze Gennep vonden? ‘Het mooiste stukje Pieterpad ligt hier’, is hun antwoord! Het boswachtersblog interviewt vierdaagsewandelaars bij het Genneper Huys: "Uit de lovende woorden van de wandelaars is op te maken dat velen van hen verrast zijn door de schoonheid en uitgestrektheid. Een mevrouw wist het wel heel mooi te verwoorden met de uitspraak: 'na drie dagen wandelen is dit de kers op de taart'."  Moeten we meer vertellen over wandelen in Gennep? Ontdek zelf hoe het is om te wandelen door vijf verschillende landschappen!

Het Maas Niederrheinpad is een grensoverschrijdend Streekpad dat loopt door Noord- en Midden-Limburg en Duitsland. De 342 kilometer lange route doorkruist het Nationaal Park De Maasduinen in Noord-Limburg en het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. Een grote variatie aan landschappen is te vinden langs de route.
In Nederland behoren natuurgebieden als de Mookerheide, de Jansberg, de Hamert en de Meinweg er toe. In Duitsland loopt de route langs een aaneenschakeling van meren met de omringende moerasbossen en watertjes, zoals de Krickenbecker Seen, de Wittsee, de Nette Bruch See, de Breyeller See, enz.. Verder voert de route door de beekdalen van de Niers, Roer, Nette en Swalm. De afwisseling van rivierenlandschap en heide, van meanderende beken, venen en vennen en uitgestrekte bossen maken het gebied uniek. Daarbij doet de route ook regelmatig interessante dorpen en stadjes aan. In de Maasduinen wandel je door authentieke Maasdorpen, zoals Well en Arcen. In Duitsland kom je door historische plaatsen als Kevelaer, Wachtendonk, Brüggen en Wassenberg.
De hoofdroute vormt een langgerekte lus met de ene helft in het Duitse en de andere helft in het Nederlandse grensgebied. Op vier plaatsen zijn verbindingsroutes gemaakt tussen de Duitse en Nederlandse kant.
Het Maas Niederrheinpad is op verschillende manieren te bewandelen. In zijn geheel tijdens een lange wandelvakantie, of als een reeks meerdaagse wandelingen. Door de dwarsverbindingen kan de route eenvoudig opgedeeld worden in vijf grensoverschrijdende rondgaande meerdaagse wandelingen, goed geschikt voor een reeks mini vakanties.
Een andere mogelijkheid is om het Maasduinengedeelte tussen Mook en Venlo als een reeks aansluitende bushalte routes te lopen, omdat het slingerende pad regelmatig in de buurt komt van buslijn 83, die Nijmegen met Venlo verbindt. Wandelen over het pad is ook mogelijk via de NS route ‘Krickenbecker Seen’ en drie ‘OV-stappers ’Maascorridor, Maas- en Swalmdal en de tweedaagse Meinweg (dag 1 & dag 2).
Een overzicht van de route vind je op de websites van Wandelnet en Nivon.

Ook zijn er, in samenwerking met Wandelnet, zeven rondwandelingen ontwikkeld die gebruik maken van het Maas-Niederrheinpad. Zo is er een Rondje Mookerheide (15.1 km) maar bijvoorbeeld ook drie aansluitende ‘pontjes-routes’. Alle rondjes beginnen bij een parkeerplaats en zijn ook met het openbaar vervoer bereikbaar.

Laat vriendschap helen, wat grenzen delen. De Vriendschapsroutes , vertellen de verhalen rondom de grens tussen Nederland en Duitsland in Noord

Lees meer...
Skyline